ΠΑΟΚ-ΝΟΤΙΟΙ

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Σε διάστημα 15 ημερών ο προπονητής που ανέλαβε προσωρινά την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ αναστήλωσε ψυχολογικά και αγωνιστικά την ομάδα

Οι άθλοι του «υπηρεσιακού» Χάβου


Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στα πρόσωπά τους μέσα σε μια νύχτα. Ο κ. Μάκης Χάβος δεν περίμενε ότι στα 41 του χρόνια θα καθόταν στον πάγκο του ΠΑΟΚ τον οποίο θα οδηγούσε σε μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ευρωπαϊκής του ιστορίας. Ο «υπηρεσιακός» προπονητής που κλήθηκε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Δικεφάλου του Βορρά σε μια δύσκολη περίοδο, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες πέτυχε κάτι σημαντικό: να αναστηλώσει ψυχολογικά και αγωνιστικά μια ομάδα που έδειχνε να παραπαίει. Το ζητούμενο είναι η διάρκεια, αλλά ο γεννημένος στις 5 Σεπτεμβρίου του 1969 στη Μάδυτο Θεσσαλονίκης κόουτς Χάβος, δεν έχει να φοβηθεί πολλά. Δεν δίστασε άλλωστε να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με την «πριμαντόνα» της ομάδας, τον Πάμπλο Γκαρσία, αγνόησε την ύπαρξή του για τρία διαδοχικά ματς στα οποία όμως η ομάδα του δεν ζημιώθηκε.

Στο παιχνίδι με τη Βιγιαρεάλ έπραξε τα αυτονόητα. Οντας παλιός σκάουτ, είχε προβλέψει τα δυνατά σημεία της ισπανικής ομάδας που ήταν η επίθεση από τον άξονα. Εκεί «χτύπησε» το «κίτρινο υποβρύχιο» τοποθετώντας πολλούς μέσους. Επανέφερε τον Γκαρσία δίνοντας πλεονέκτημα στις στημένες φάσεις από τις οποίες ο ΠΑΟΚ πάντοτε έπαιρνε βαθμούς. Ετσι σκόραρε και το χρυσό γκολ απέναντι στη Βιγιαρεάλ. Ο κ. Χάβος ρωτήθηκε αν αισθάνεται αδικημένος που εξακολουθούν να τον χαρακτηρίζουν «υπηρεσιακό» ή «προσωρινό» προπονητή. « Καμία αδικία. Δεν αισθάνομαι έτσι. Αντιθέτως νιώθω χαρούμενος από την τροπή που παίρνουν τα πράγματα » ήταν η απάντησή του.

Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ με τη στάση τους και την αγωνιστική συμπεριφορά τους δείχνουν ότι είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τον προπονητή τους. Από το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ως τώρα οι εμφανίσεις τους θυμίζουν κατά διαστήματα την περυσινή ομάδα κι όχι την προ μηνός. Με αυτοματισμούς, αγωνιστική πειθαρχία και αδιάκοπο τρέξιμο. Δίνουν την αίσθηση ότι νιώθουν συνυπεύθυνοι για το οριακό σημείο στο οποίο είχε φτάσει η ομάδα τους πριν από λίγο καιρό και ίσως δεν έχουν άλλη επιλογή. Και ο κ. Χάβος πάντως δεν επιδίδεται σε πειραματισμούς. Τα αυτονόητα πράττει. Ισως όμως κι αυτό να μην είναι πάντα εύκολο για έναν προπονητή.

Το ζητούμενο είναι αν έπειτα από όλες αυτές τις επιτυχίες ο κ. Θόδωρος Ζαγοράκης εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον κ. Χάβο με τον οποίο παρεμπιπτόντως έχει εξαιρετικές σχέσεις και συνδέεται με πολυετή και βαθιά φιλία από το παρελθόν. Που σημαίνει ότι ίσως «παγώσει» επ΄ αόριστον το θέμα της απόκτησης νέου (ξένου) προπονητή. Αυτή τη στιγμή πάντως θεωρείται σίγουρο ότι ως την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ δεν προβλέπεται αλλαγή τεχνικού. Μετά βλέπουμε...

Ως ποδοσφαιριστής ο κ. Μάκης Χάβος δεν ήταν τυχαίος. Από τον Αχιλλέα Τριανδρίας σε ηλικία μόλις 17 ετών προκάλεσε το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού στην εποχή Κοσκωτά. Εθεωρείτο από τα μεγαλύτερα ταλέντα, αλλά μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο με τον τραπεζίτη έφυγε για να συνεχίσει σε Απόλλωνα Καλαμαριάς, Τρίκαλα, Πανσερραϊκό, ΠΑΟΚ, Ξάνθη, Ακράτητο, Εθνικό Αστέρα και Θρασύβουλο. Με τον ΠΑΟΚ για πέντε χρόνια αγωνίστηκε σε 118 παιχνίδια, ενώ το 2005 αποφάσισε να «κρεμάσει» τα παπούτσια του για να ασχοληθεί με την προπονητική. Αρχικά ως βοηθός του κ. Λύσανδρου Γεωργαμλή στον Εθνικό και την επόμενη σεζόν στον Παναιτωλικό. Κατόπιν ανέλαβε το σκάουτινγκ της ΑΕΚ και το 2007 ήταν βοηθός του κ. Νίκου Κωστένογλου στην ίδια ομάδα, με τον οποίο συνεργάστηκαν και στον Αστέρα Τρίπολης τη σεζόν 2008-2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου