ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ, ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ, ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ... ΞΕΣΚΟΝΙΣΜΑ ΓΙΑ «ΥΠΟΠΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΣΩΝ»
Του Ν. Ασημακόπουλου
Δεκάδες παράγοντες, και συγκεκριμένα ιδιοκτήτες, μέτοχοι και στελέχη ποδοσφαιρικών ομάδων, προπονητές, ποδοσφαιριστές, διαιτητές, βρίσκονται στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ ύστερα από ανώνυμη καταγγελία που έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 κατά του παλιού διαιτητή Γιάννη Σπάθα.
Ο Σταύρος Ψωμιάδης αφέθηκε χθες ελεύθερος με χρηματική εγγύηση Στο σχετικό πόρισμα, που κατατέθηκε στις 15 Ιουνίου 2011, γίνεται ειδική αναφορά για δάνειο ύψους ενός εκατομμυρίου που πήρε ο Θωμάς Μητρόπουλος χωρίς να το χρησιμοποιήσει, τη στιγμή που «χρεοπιστώνεται με διάφορα ποσά», αλλά και σε χρήματα που έχουν κατατεθεί σε προσωπικό λογαριασμό του Γιώργου Χριστοβασίλη τόσο από την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα όσο και από συνδέσμους φιλάθλων της ομάδας.
Η λίστα των ποδοσφαιρικών παραγόντων χωρίζεται σε τρεις υποκατηγορίες:
1Φυσικά πρόσωπα, που οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί παρουσιάζουν σημαντικές κινήσεις μετρητών ή επιταγών: Θωμάς Μητρόπουλος, πρόεδρος Ηλυσιακού. Χρήστος Κανελλάκης, πρόεδρος Ιωνικού. Γιώργος Χριστοβασίλης, πρόεδρος ΠΑΣ Γιάννινα. Σπύρος Καλογιάννης , πρόεδρος Κέρκυρας. Γιώργος και Δημήτριος Μποροβήλος, παράγοντες Αστέρα Τρίπολης. Αχιλλέας Σταμούλης, πρόεδρος Καστοριάς. Αχιλλέας Μπέος, πρόεδρος Ολυμπιακού Βόλου. Γιάννης Κομπότης, προέδρος Λεβαδειακού. Νικόλαος Πηρούνιας, πρόεδρος Εθνικού Πειραιά.
2Φυσικά πρόσωπα που η κίνηση των πιστωτικών τους καρτών εμφανίζει παράνομο στοιχηματισμό με εταιρείες του εξωτερικού, προφανώς μέσω Ιντερνετ: Νίκος Λυράκης, στέλεχος σήμερα της Κέρκυρας και παλιότερα της Λάρισας, που «εμφανίζει συστηματικό στοιχηματισμό με εταιρείες του εξωτερικού». Βασίλειος Κυρουβίδης, στέλεχος Πανθρακικού. Χρήστος Σφήκας, διαιτητής στον ύποπτο αγώνα Κέρκυρας-Καστοριάς, καθώς «το ίδιο χρονικό διάστημα διεξαγωγής του ως άνω αγώνα, εμφανίζεται να στοιχηματίζει σε εταιρεία του εξωτερικού». Σάββας Παντελίδης, προπονητής ποδοσφαίρου, που «εμφανίζεται από την κίνηση της πιστωτικής του κάρτας ότι στοιχηματίζει σε εταιρεία του εξωτερικού».
3Φυσικά πρόσωπα, που οι κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών εμφανίζουν δοσοληψίες μεταξύ τους και θα πρέπει να αναλυθούν ακόμη περισσότερο: Νικόλαος Χάλκος, παράγοντας της Ηλιούπολης, επειδή «δημιουργούνται υπόνοιες για κινήσεις χρηματικών ποσών που παρουσιάζουν δυσαρμονία με τα δηλωθέντα εισοδήματά του, ενώ παράλληλα εμφανίζει δοσοληψίες με το διαμεσολαβητή παικτών και ομάδων Τραυλό Αγγελο και τον παράγοντα του ποδοσφαίρου Μπέο Αχιλλέα». Γεώργιος Γρηγορόπουλος, πρόεδρος της Καλαμάτας, που «παρουσιάζει δοσοληψίες με τον παράγοντα ποδοσφαίρου Κομπότη Ιωάννη». Κωνσταντίνος Ριαβόγλου, παράγοντας του Αγροτικού Αστέρα «με δοσοληψίες με τον παράγοντα του ποδοσφαίρου Κομπότη Ιωάννη». Κώστας Χρυσοχοΐδης, παράγοντας του Διαγόρα, «με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα», για τον οποίο «παρατηρούνται συναλλαγές με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ηλιούπολη Τσακογιάννη Γεώργιο, ενώ ακόμη υπάρχουν συναλλαγές άνω των 150.000 ευρώ με τον πρώην διαιτητή και συγχρόνως παράγοντα του διαιτητικού χώρου Σπάθα Ιωάννη, που είναι ο πατέρας του νυν διαιτητή Ηλία Σπάθα» και «συμμετείχε σε Ανώνυμη Εταιρεία ως μέτοχος και μέλος του Δ.Σ. αυτής με τον Μητρόπουλο Θωμά και η οποία δεν δραστηριοποιείται πλέον από το έτος 2008».
Καταγγελία
Πέρα απ' όλα αυτά, υπάρχει και ένα πληροφοριακό δελτίο με ημερομηνία 30.5.2011, στο οποίο καταγγέλλονται οι αδελφοί και συνεταίροι Νικόλαος και Γαβριήλ Παπαδόπουλος του Χαραλάμπους, καθώς και ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, γιος του Γαβριήλ, «για στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τοκογλυφία».
Ολοι αυτοί εμφανίζονται ως παράγοντες του Εθνικού Αστέρα Καισαριανής και «βρίσκονται στη λίστα των ερευνώμενων φυσικών προσώπων», καθώς «ήδη έχουν ληφθεί τα πρώτα στοιχεία από το διατραπεζικό σύστημα», ενώ «από την πρώτη αξιολόγηση αυτών προκύπτει έντονη κίνηση χρηματικών ποσών για την οποία απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία».
Ειδικότερα για τον Γαβριήλ Παπαδόπουλο, την εποχή που γίνονταν οι ύποπτοι αγώνες, «εμφανίζονται πράξεις στοιχηματισμού με εταιρείες του εξωτερικού».
Οι υπάλληλοι που έχουν συντάξει το πόρισμα σημειώνουν ότι κατάφεραν και άνοιξαν τραπεζικούς λογαριασμούς και ζήτησαν πληροφορίες για τις πιστωτικές κάρτες όλων αυτών, προσπαθώντας να εντοπίσουν «ύποπτες κινήσεις ποσών αναφορικά με τη χρονική περίοδο διεξαγωγής των προς διερεύνηση ποδοσφαιρικών αγώνων, δηλαδή από το έτος 2008 μέχρι και σήμερα». Επίσης εκτιμούν ότι «έχει συγκεντρωθεί ο όγκος δεδομένων σε ποσοστό 80%» και επεξεργάζονται όλα τα στοιχεία, τονίζοντας ότι «η ως άνω επεξεργασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα». *